hva er jeg for og hva er jeg mot?

Jeg tror ikke det å være med i en organisasjon for bikkjer av “ren rase” betyr at jeg må bekjenne meg til alle oppleste og vedtatte normer og regler som om et var et religiøst brorskap. Jeg er innmari glad i den typen hund som siberian husky er (og jeg liker ganske godt mange alaskahuskier også, og mange andre hunder). Jeg har hatt Newfoundlandshund (snill, stor og levde kort), Cocker Spaniel (sur bikkje, beit bestemor i rompa) , en puddel/spaniel blanding, (kjempesnill, hypraktiv og ble gammel), og diverse Chow Chower (mye sykdom i kne og hofte, alt for mye pels, og ganske sure de og) .Og familien har hatt en manisk løps-vorsteher og en nesten like bademanisk golden. Etter at jeg fikk siberians har jeg blitt glad! Aldri noen andre hundetyper herigården mer…..

Men “ren rase” Tja. Da jeg begynte å jobbe i Sør-Afrika var den staten delt opp i ulike “rene” menneskeraser: sort, hvit og colored. Det var et slags hierarki også, så hvit var bedre enn sort. De måtte bo i hver sine områder, ha separate jobber, og fikk ikke gifte seg med hverandre. En familie jeg kejente måtte bo tre steder. hun var klassifisert som hvit engelsk, han svart indisk, og barna var enten hvite eller colored. De flytta til Europa!

Jeg tenker ikke at det å inndele bikjer i raser er like betent, men raser er noe mennesker bestemte seg for for like over eller under 100 år siden. De sa at de som ser slik ut er den rasen og de som oppfører seg slik er den rasen. Rasens utseende er ikke skrevet på gulltavler for all framtid: det er mange såkalte raser som har endra seg MYE siden opprinnelsen, og det er mange raser som har et stort spektrum av variasjon innen det som er akseptert som rase. Det begynte med utseende, og endte med genetikk (genetikk er jo en nokså ny vitenskap). Og etter hvert: nokså mye papirbyråkrati. Noen nye raser kommr til, og noen raser, som SH, har ekstreme variasjoner. Og DET er visst tillatt.

Så jeg abonnerer på den definisjonen vi har valgt å bruke i Norge: en renraset siberian er en hund som ligner nok på en siberian slik den er beskrevet i 1930 eller så,  og er registrert i NKK sitt register. Det er sånn sett en fordel om den kan trekke og, men det er jo ikke noen forutsetning, ser det ut til. Men JEG vil at de skal det da. Noen har sikkert juksa opp igjennom, både på tispens alder og hvem som var hanhunden. Jeg aner ikke. Men jeg bryr meg ikke så veldig om ting som ikke kan BEVISES. Bygger man på tillit så får man utvise tillit.  Har man tilstrekkelig grunn til å mistenke at noe er feil, kan man genteste. Det kan man nå, ikke før. Farskap har alltid vært diskutabelt!

Jeg vet ikke om dette er en ekstrem mening. Men det mener altså jeg. Men om det er en hellig uklanderlig definisjon som skal vare evig og aldri kan diskuteres? Nåja, der er altså ikke jeg da. Jeg er ikke religiøs, og jeg stiller spørsmål ved mange oppleste sannheter. På den annen side HOLDER jeg meg til reglene. Jeg jukser ikke. Mine bikkjer er registrert, vaksinert,, chippet og gentestet. Og brukstestet og utstilt. Jadddda!Det ER en hobby.

Jeg liker egentlig ikke at det skal være mulig å avle og slege valper for en formue skattefritt heller jeg. Jeg tror ikke det er bra for framtida til den flotte hundetypen vi har. De skal avles frem med kunnskap, utvelgelse, kjærlig sosialisering , respekt for evnene sine og med omsorg for de små livene der de er helt avhengige av oss.
Jeg tenker også at det er fåfengt å dele hundekonkuranser inn etter en masse ulike raser. Kanskje etter funksjon? Distanse? Hvor rik du er. om du har bobil eller ikke? I løp er i alle fall en hund er en hund er en hund nok for meg. Jeg synes det er spennende om mine veteranpelsdotter kan løpe like fort som en langbeint rekel, men tror ikke helt at de kan det. Nåja igjen, en slik mening skal jeg visst i gapestokken for.

Jeg mener et og annet annet og. Jeg liker å diskutere meninger, noen mener jeg er alt for ivrig. Det får være. Iver er også kreativt, og driver ting videre. Nysgjerrighet og opposisjon er begge deler fenomener spm får MEG til å tenke. Jeg har ett felt der jeg er aktiv på nett: HUSKY. Dette er min lekegrind. Alt annet jeg gjør er dødsens alvorlig. Men jeg har ikke meninger på gjørs. De er ekte meninger.

Er du uenig så si hvorfor.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s