Utstilling og løp? Renraset lek?

Jeg har igjen stilt ut bikkjer på spesialen. En lang affære, 10 timer tok hele seansen, mine 5 spredt utover – tre gutter og to jenter:et ck, fire røde excellent og en blå er fasiten…helt flott!  Jeg synes, siden jeg driver med ” ren rase  ” som det kalles, at jeg for syns skyld må stille dem ut en gang eller to, så jeg ikke havner helt på viddene; er du med så er du med.  Og jeg synes det er flott at så mange siberians av working typen er flotte å se på! Bredden er viktigere enn de litt tilfeldige fra gang til gang –  toppene for meg, selv om de som vinner er supre og all ære til dem!  Jeg syntes denne gangen jeg så kvalitet i mange ulike linjer og oppdrett, ikke noen som pekte seg ut i noen spesiell retning, selv om dommeren i år hadde sine preferanser. Noen få var for sky, opplagt, og noen var kanskje ikke helt 100% slik de bør, men mange var flotte, beveget seg bra og hadde fredelig og sosialt gemytt. Det er en god retning. Jeg personlig liker nok litt store, litt smekre eller langbeinte bikkjer, men det er fordi jeg synes de løper så flott, og det er litt i en kant av standarden – en standard som vel kan tlkes rimelig vidt likevel……det MÅ være lov å ha ulike preferanser også innen en rase; det er jo MANGE som foretrekker kortbeinte utstillingsbamser også………..Men jeg har aldri likt det å stille ut spesielt godt, og kommer nok aldri til å like det. Jeg liker kanskje bedre å prestere noe, enn bare å “vise noe”. Så bildet under er på en måte typisk for “Johanne på utstilling med trekkhund”:

Jeg er veldig opptatt av og glad i  bikkjene mine og hva de er, hvem de er og hva de duger til, og synes siberians stort sett er vakre. Men det er det jeg bruker dem til som teller for meg, og ikke hvor store de er eller hvordan de ser ut så lenge de ser noenlunde  ut som siberians. Hadde jeg ikke begynt med siberians som sledehunder hadde jeg like gjerne kunnet bruke pelsede alaskans. Men jeg synes siberians har de kvaliteter som jeg ser etter i en polar trekkhund: potene er gode, pelsen er fin, de er rolige, arbeidssomme og tar seg ikke helt ut. Spiser bra, har godt flokkinstinkt, kan ligge ute. For meg er det veldig viktige at de er dønn sosiale og koselige – og at de har masse masse godt humør! Jeg er så mye sammen med denne lille gjengen at jeg MÅ tenke på gemytt og omgjengelighet og arbeidsevne foran alt annet. Jeg er heldig, bikkjene LIKER folk og de elsker action!
Nå har jeg bare  helt greie bikkjer: alle unntatt Bardus er stilt, og alle har fått rød sløyfe i alle fall en gang. Tana får også noen ganger  blå, og Tipp og Kobuq liker ikke å bli stilt, så de slipper å stille mer. Sapian er supergutt og får CK – han er også en premiegutt ellers. Men han er da heller ikke min fortjeneste. Oppdretterne får få æren! Sajo er diger, det er Bardus også; men begge er greie og snille trekkhunder som jobber i selen. Utseende skjemmer ingen. Nå er de bedømt rasetypisk, og det holder for meg.
Hvorfor jeg ikke liker utstilling? Fokus på en ensidig side av bikkja som jeg ikke er så opptatt av, “vanity” – kjedelig………langdrygt. Jeg vet ikke. Sosialt er det jo, men jeg liker å gjøre ting som tur el.-l. sammen med folk  bedre jeg da! Og litt humor? Det er så lite humor i utstilling!!! Det blir liksom så alvorlig…..? Selv om det er en subjektiv og dagsforms bestemt HOBBY!!
Men jeg liker å sykle med bikkjene, nyde naturen med dem, ta med folk på tur. Turgruppa i Oslo-avd av foreninga er kjempehyggelig, og jeg ble veldig veldig glad for å bli æresmedlem i Huskyklubben –  fordi jeg tar med barn og ungdom inn i aktiviteter med hund. Ingen av ungdommene har vist spesielt stor interesse for utstilling heller – så det får bli med denne ene hvert år. Huskyklubb aktivitet er jeg likevel glad i; klubben var den første rammen rundt det å ha trekkhund. Jeg vil fokusere på det unike med å ha en flott hund som er bedømt bra  i ringen, og som også går bra i løp. Sånn sett er helgens vinnere utmerkede: dette er bikkjer som er supre sledehunder.

Nå er jeg nok mer knyttet til og fasinert av selve trekkhundsporten enn mange – og trener og drar på tur med andre hundekjørere først og fremst. Jeg synes det er svært lite å hente for langdistanse kjørere i NSHK; de fleste andre som er aktive i klubben kjører MD eller sprint eller har få bikkjer, løpene de arrangerer og støtter og premierer er også Sprint og MD, som er ok nok, men de stemmer ned alle forslag på å få litt støtte til LD. Ikke egne premier i LD til renrasede spann har de  i år…….. Synd, for det ER økende  interesse for SH i langdistanse.    Men vi må menge oss med andre hundekjørere for å lære – trene – osv. Ikke trist det da, men…..
Blir spennede nå som Nenana er løpsk. Hun er min aller beste trekkhund- Punktum. God grunn til å avle på henne: rask, frisk, fokusert. Blir fint! Om utstillings”mafiaen” synes hun er for stor og racing-prega så får det være sånn. Hun er min gulljente!

Advertisements

2 thoughts on “Utstilling og løp? Renraset lek?

  1. Bra skrivet och fantastisk bild…
    Själv så far jag i princip aldrig på utställning. Jag tycker att utställningarna mer förstör än att de stärker rasen.
    Är det en arbetande hund skall man avla på arbetskriterier.
    Anledningen är nämligen att sålänge en utställning ger någon typ av merit så blir det i sig ett avelskriterium. Ett avelskriterium som gör att man kan avla och sälja valpar.

  2. Jeg er litt enige i at det er greit å stille ut en hund en gang eller to når man først driver med hunder av en “ren rase”. Det ER jo greit å se at hunden faktisk ligner den rasen den hører til (og ikke ser ut som en rhodesian ridgeback om den skal være siberian husky), men jeg tror veldig mange glemmer at blått betyr at hunden ER rasetypisk! Blått er tross alt “Very Good” og skal bare tildeles hunder som er et godt eksemplar av rasen, mao burde det være mer enn godt nok :-) Derimot er det enda viktigere at hunden faktisk kan jobbe og brukes til det den skal være avlet for. En husky er ikke noe husky om den ikke har hode til å arbeide! Og det er sistnevnete som er viktigst for meg i kjøp av trekkhund.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s